Abonnementen en contracten

Abonnementen en contracten 

Nieuwe abonnementen en contracten mogen niet meer stilzwijgend worden verlengd. Dat heeft de wet van Dam bepaald, die sinds enkel jaren officieel van kracht is geworden. De consument mag ongeacht de algemene voorwaarden na de eerste contractduur elke maand opzeggen. De wet van Dam is voor veel consumenten zeer belangrijk en kan veel geld besparen als u vergeten bent op tijd op te zeggen. De wet van Dam is echter niet op elk abonnement en consumentencontract van toepassing.

De abonnementen die u na de contractduur elke maand kunt opzeggen.

Uw contract voor gas en elektriciteit.

Uw telefoonabonnement. Realiseer u wel dat als u een contract voor twee jaar afsluit, u deze gehele twee jaar aan het abonnement vastzit. De wet van Dam geldt alleen als het gehele eerste termijn erop zit.

Een internetabonnement.

Uw lidmaatschap bij een sportschool. De wet beschouwt een sportschool als bedrijf, dus bent u klant en is de wet van Dam van toepassing.

Een abonnement op nieuwe producten: bijvoorbeeld elke week verse bloemen.

Een hostingcontract voor uw blog of website.

Een abonnement op goederen: bijvoorbeeld elke week verse bloemen.

Uitzonderingen

Voor kranten en tijdschriften gelden er andere regels. Deze mogen volgens de wet van Dam eens per drie maanden worden opgezegd. U moet uiterlijk opzeggen aan het einde van de tweede maand van de verlenging. De wet van Dam heeft deze uitzondering gemaakt om de kwetsbare uitgeefbranche te beschermen.

De wet van Dam doet geen uitspraken over verenigingen. De opzegregelingen binnen verenigingen worden bepaald door de ledenvergadering. Een vereniging is wel verplicht helder te communiceren over de opzegtermijn.

Terug naar overzicht