Het huren van een huis

Het huren van een huis 

Een huis huren kan op meerdere manieren. De meest gebruikelijke manieren zijn huren via een woningbouwvereniging of huren via een particulier.

Huis huren via een woningbouwvereniging

U kunt zich inschrijven bij een woningbouwvereniging. In veel steden en dorpen moet u wel lang staan ingeschreven voordat u een huis kunt krijgen. Vaak wordt er gewerkt met een puntensysteem. Per maand krijgt u punten en de persoon met de meeste punten krijgt als eerste de gelegenheid om het huis te krijgen. Soms zijn er eisen aan de huizen bij de woningbouwvereniging. Er zijn woningen die speciaal voor starters zijn. Deze zijn goedkoper en echt bedoeld voor mensen die voor het eerst huren. Zo zijn er ook huurwoningen die echt alleen voor senioren zijn bedoeld.

Huren via een particulier.

Huurwoningen van een particulier vind u op Funda.nl en in advertenties van bijvoorbeeld lokale kranten. Huren bij particulieren is vaak veel duurder dan bij een woningbouwvereniging. Daarnaast is het niet altijd even betrouwbaar. Let er daarom op dat de verhuurder is ingeschreven bij een organisatie die deze betrouwbaarheid waarborgt.

U heeft een huis gevonden. Hoe nu verder?

Belangrijk bij het huren van een huis zijn uw huurcontract en de afspraken over sleutelgeld en borg. Onderzoek ook welke rechten en plichten u heeft als huurder.

De aandachtspunten bij het huren van een huis:

Inspecteer de woning. Ga goed na of er gebreken zijn aan de woning. Laat de verhuurder deze gebreken schriftelijk vastleggen. Zo voorkomt u aan het einde van de verhuur discussies met uw verhuurder.

Met de huidige huizenmarkt worden er veel huizen verhuurd op basis van de Leegstandswet. Wees hiervan bewust want dit betekent dat u als huurder niet dezelfde huurbescherming geniet als bij een 'normaal' huurcontract.

Maak kennis met de buren. Als u last verwacht mag u de verhuurder hierop aanspreken. Als verhuurder dient hij of zij voor een bepaalde mate van woongenot zorg te dragen.

Terug naar overzicht