Kopen op internet

Kopen op internet 

U moet op een aantal dingen letten wilt u er van verzekerd zijn dat u veilig kunt winkelen in een webwinkel. Een keurmerk is van belang, evenals betrouwbare voorwaarden en persoonsgegevens.

Shoppen in webwinkels is ontzettend handig. U hoeft geen rekening te houden met openingstijden. Een koop op het internet kunt u 24 uur per dag doen, 7 dagen per week. Maar niet alle online winkels zijn even veilig. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten.

Keurmerk

Voor u een aankoop ook maar overweegt, is het belangrijk te checken of de webwinkel een keurmerk heeft. Op de webwinkel moet ergens staan vermeld of deze er een heeft. Als u er niet helemaal zeker van bent, kunt u op de website van het keurmerk kijken of de desbetreffende webwinkel er daadwerkelijk een heeft. Overigens is het niet zo dat een keurmerk per definitie betekent dat u kunt rekenen op een betrouwbare webwinkel. Het belangrijkste keurmerk is Thuiswinkel Waarborg, dat is een keurmerk om consumenten te beschermen.

Zorg dat u niet teveel betaalt bij kopen op internet

Over het algemeen zijn internetwinkels goedkoper dan gewone winkels. Immers, de internetwinkels hebben veel mogelijkheden om kosten te besparen en in de beste gevallen wordt die kostenbesparing doorberekend aan u als klant. In de praktijk blijken de prijzen echter lang niet altijd eerlijk. Een prijsvergelijking is daarom raadzaam voordat uw hand de weg vindt naar de bestelknop.

Kosten die erbij komen

Stel, u vindt de staafmixer waar u naar op zoek was voor euro goedkoper dan in de winkel bij u in het dorp. Dat is dan toch mooi een besparing denkt u. Alleen, bij de kassa van de webwinkel bent u ineens 8 euro duurder uit door de verzend- en administratiekosten. Toch maar een fietstochtje naar de winkel in het dorp? Of misschien ook een broodrooster aanschaffen? Want dan komt u volgens de webwinkel onder uw verzendkosten uit. Een goed truc! Door de verzendkosten te laten besparen bij grotere aankopen, genereren webwinkels veel extra aankopen. Wees u hiervan bewust en kijk altijd naar de totaalprijs van de aankoop die u van plan was te doen. Want straks zit u met een hele reeks huishoudelijke producten thuis waar u eigenlijk helemaal niet op zat te wachten.

Veilig betalen

Online kunt u vaak op de volgende manieren betalen:

Met iDeal.

Via een automatisch incasso.

Of met een creditcard.

Veilig betalen doet u door:

De voorwaarden goed door te lezen.

Te controleren of u verbinding maakt met een beveiligde webserver. Dat kunt u zien aan het sleuteltje of een gesloten hangslotje in de browser.

Controleer of het webadres begint met https in plaats van http.

Controleer achteraf uw bankrekening.

Zijn de persoonsgegevens op de website correct?

Kunt u de adresgegevens van de organisatie achter de webwinkel op de website achterhalen? Controleer of het een bestaand adres is. Als u er twijfels over heeft, ga dan niet over tot de aankoop. Als u uw bestelling niet ontvangt of deze voldoet niet aan de verwachtingen, dan loopt u het risico dat de verkoper onvindbaar is. Vooral bij verkopers uit het buitenland is dat vaak geen sinecure.

Terug naar overzicht