Wonen 

Zowel bij het kopen van een huis als een huurhuis gelden veel juridische regels. Die regels zijn bedoeld om de overeenkomst tussen huurder en verhuurder, koper en verkoper zo transparant mogelijk te laten verlopen en de belangen van beide partijen in ogenschouw te nemen.

Een huis kopen

In de koopovereenkomst zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten: hoe zit het met de 3 dagen bedenktijd? Bijna altijd zijn er in de koopovereenkomst ontbindende voorwaarden opgenomen. De meest voorkomende hiervan is het voorbehoud van financiering. Het is raadzaam om u goed op de hoogte te stellen van de kosten die er bij de aankoop van een huis komen kijken. Het bedrag dat u kwijt bent, is meer dan enkel de hypotheeklasten. Als huizenbezitter heeft u gelukkig ook een aantal financiële voordelen.

Een huis huren

De zoektocht naar een huis kan op verschillende manieren beginnen. Vaak krijft u op bijvoorbeeld Funda.nl al een goed beeld van een woning. Belangrijk is dat u het huis ook daadwerkelijk gaat bekijken en aan een grondige huisinspectie onderwerpt. Maar of u nu een huis huurt via een woningbouwvereniging of een particulier, het is belangrijk dat u alle afspraken goed vastlegt in een huurcontract. In de huurovereenkomst zijn alle kosten opgenomen. Naast de huur van de woning worden ook vaak servicekosten en administratiekosten gerekend. Daarnaast dient helder te zijn wat de opzegtermijnen zijn van huurder en verhuurder. Eventuele huurtoeslag regelt u via de belastingdienst. Heeft u ook een medehuurder? Daarvoor gelden bepaalde regels.